Na montáž zvukovoizolačných materiálov potrebujeme vhodné produkty ako butylová rohož, gumová pena, polyuretánová pena a príslušenstvo, ktoré uľahčí celý proces odhlučnenia. Tu by sme chceli upriamiť vašu pozornosť predovšetkým na tie prostriedky, ktoré uľahčujú život a zlepšujú montážne práce.

Prítlačný valec

Aby sa butylová podložka dobre rozvinula, použite prítlačný valček, známy aj ako roller. Butylová podložka má vrstvu vytvárajúcu kosoštvorcovú textúru - je to vrstva hliníka, ktorú je potrebné opatrne zrolovať, aby sa dosiahli optimálne vlastnosti rohože . Po nalepení rohože rolujte, kým nezmizne textúra. Valček môže byť plastový alebo kovový - pre dlhšiu životnosť odporúčame kovové valčeky. Valčeky môžeme rozdeliť aj na krátke a dlhé – štandardný valček je krátky a môžeme ním vyvaľkať rôzne prvky. Na špecifických miestach, ako sú technologické otvory vo dverách, je využitie dlhšieho valčeka efektívnejšie.

Aplikácia prítlačného valčeka Aplikácia prítlačného valčeka
Aplikácia prítlačného valčeka

Vysúvací nožík

Nôž je potrebný na rezanie rohoží, pien a špongií . Najlepšie nože sú čalúnnické nože s vystuženou čepeľou. Pri práci s penami a rohožami ho používame ako s každým iným materiálom. Špeciálnu pozornosť však treba venovať butylovej podložke - kvôli už spomínanému hliníku sa čepeľ veľmi rýchlo otupí.  Pri práci s butylom si odporúčame pripraviť dostatočnú zásobu čepelí nožov.

Odmasťovač

Pred nanesením lepidla alebo samolepiaceho produktu by mal byť každý povrch dobre pripravený - tým myslíme očistený a odmastený . Dokážeme to pomocou extrakčného benzínu alebo špecializovaného odmasťovača. Prípravok odmastí a zbaví všetkých látok, ktoré sťažujú priľnavosť lepiacej vrstvy . Je tiež potrebné zdôrazniť, že na miestach vystavených veľkému znečisteniu (napríklad kapota auta) odporúčame povrch niekoľkokrát vyčistiť odstraňovačom, najmä ak predtým na kapote nebola žiadna izolácia.

Sťahovacie manžetové náradie

Sťahováky čalúnenia zabezpečujú bezproblémovú demontáž čalúnených a plastových prvkov, čím sa minimalizuje možnosť poškodenia čapov a ich poškriabaniu. Sťahováky sa dodávajú v rôznych tvaroch a pasujú prakticky na každé auto dostupné na trhu. Produkt sa používa predovšetkým na odhlučnenie automobilov.