Zvukovoizolačné materiály sa delia na niekoľko typov, ktoré sa líšia svojou funkciou a zvukovou pohltivosťou a izolačnými vlastnosťami. Nižšie uvádzame niektoré základné spolu s princípom ich fungovania.

Butylová rohož

Je to jeden z najuniverzálnejších zvukovo izolačných materiálov . Veľa zvukov je spôsobených rezonanciou (napr. karosérie auta). Butylová rohož zaťažuje povrchy, zastavuje vibrácie a tým znižuje hluk. Navyše vďaka svojej veľkej hmotnosti blokuje aj nízko položené zvuky (basové zvuky). Tento výrobok vyžaduje dobrý tlak na povrch valčekom, aby dokonale priľnul k odhlučnenému prvku. Butylová podložka je samolepiaca a veľmi flexibilná.

Gumená pena

Ide o zvukovo izolačnú penu so štruktúrou uzavretých buniek , ktorá bráni prenikaniu zvuku do interiéru. Obzvlášť účinná je proti stredným a vysokým frekvenciám , preto sa veľmi dobre hodí k butylovej podložke a táto kombinácia sa často odporúča. Pena sa ľahko aplikuje, pretože je vybavená odolnou a pevnou samolepiacou vrstvou. V ponuke máme aj samolepiace peny, na druhej strane pokryté skutočným hliníkom, ktorý má tepelno-izolačné vlastnosti a chráni penu pred poškodením.

LT polyuretánové peny

Zvukovo izolačné peny s otvorenými bunkami - LT peny, ktoré absorbujú stredné a vysoké frekvencie. Sú vodotesné vďaka špeciálnej čiernej alebo bielej membráne, spomaľujúce horenie, sú samozhášavé a samolepiace a sú dostupné v dlhých rolkách vo forme kotúčov vysokých 1 m. Najčastejšie sa používajú pod kapotu áut a vo vnútri strojov ako posledná absorbujúca vrstva.

Akustické panely

Úlohou akustických panelov je najmä formovať akustický priestor . Majú vlastnosti absorpcie zvuku , ale ich hlavnou výhodou je kontrola odrazov zvukových vĺn, čo skracuje čas ozveny a znižuje dozvuk. Peny sú samozhášavé . Sú dostupné v rôznych tvaroch, ako napríklad vlna alebo pyramída.

Aké sú rozdiely medzi butylovými rohožami?

Téma butylových rohoží je veľmi rozsiahla. Vec sa dá zjednodušiť konštatovaním, že sa líšia hrúbkou, ale to je príliš veľké zjednodušenie, pretože táto hrúbka má ďalšie výhody, ako je zloženie zmesi a druh hliníka. Hrúbka rohože tiež ovplyvňuje jej hmotnosť, vlastnosti pohlcovania vibrácií a jednoduchosť inštalácie .

Rohože s hrúbkou 1,5 mm sú najčastejšie vnímané ako ekonomické riešenie s nízkou hmotnosťou. Pre kapotu a zadné dvere auta odporúčame hrúbku 1,5 mm. Rohože s hrúbkou 2 mm a 2,5 mm - Sú zvyčajne najoptimálnejším riešením. Veľmi dobre odhlučnia prvky karosérie bez toho, aby vozidlo príliš zaťažovali, a napriek tomu sa jednoducho inštalujú. Pre dvere auta odporúčame hrúbku 2 mm a pre ostatné prvky 2,5 mm. Butylové rohože s hrúbkou 4 mm sú odporúčané pre najnáročnejších užívateľov, ktorí počítajú s väčšou hmotnosťou vozidla a ktorým záleží na najvyšších zvukovoizolačných vlastnostiach. Odporúčame hlavne na podlahu a kufor. Sú účinné aj pri odhlučnení strojov s vysokou hlučnosťou ako prvá vrstva na kovových prvkoch.

Zvukotesná zmes na odhlučnenie podbehov a podvozku 1kgZvukotesná zmes na odhlučnenie podbehov a podvozku 1kg
Samolepiaca hliníková butylová rohož 1.5mm 50x100cm ECO-1Samolepiaca hliníková butylová rohož 1.5mm 50x100cm ECO-1
Samolepiaca hliníková butylová rohož 2mm 100x50cm ECO-2Samolepiaca hliníková butylová rohož 2mm 100x50cm ECO-2
Samolepiaca butylová podložka čierna 2mm 50x50cmSamolepiaca butylová podložka čierna 2mm 50x50cm

Ako rezať zvukotesné rohože?

Zvukovoizolačné rohože narežte ostrým nožom na požadovaný rozmer. Pri rezaní butylovej rohože je potrebné pamätať na to, že v dôsledku skutočného hliníka obsiahnutého v rohoži sa čepele rýchlo otupia a tiež si porania ruky. Odporúčame mať k dispozícii aj náhradné čepele.

Ako rolovať butylovú podložku?

Správna inštalácia butylovej rohože určuje, ako dobre nás ochráni pred hlukom prichádzajúcim zvonku. Hliníková butylová rohož má na vrchu vrstvu vysokokvalitného hliníka s reliéfmi a je potrebné ju vyvaľkať valčekom .Rohož musíme rozprestierať valčekom miernou silou, aby sme nepoškodili to, čo je pod ňou (napr. karosériu auta, ktoré odhlučnujeme). Rozvaľkajte, kým nezmizne hliníková textúra.