Žiadna svadobná oslava sa nezaobíde bez prípitku šťastnému páru! Nevyhnutnou súčasťou každej nezabudnuteľnej svadby je samozrejme perfektne zladené víno. Určiť, koľko fliaš vína by ste mali mať na svoj veľký deň po ruke, môže byť skľučujúca úloha, ale nebojte sa! Sme tu na to, aby bol tento proces taký hladký ako chôdza uličkou. Poďme sa teda zaoberať otázkou - koľko fliaš vína na vašu svadbu by ste mali mať na svadbe?

Pravidlo

Všeobecné pravidlo pre výpočet počtu fliaš vína, ktoré budete potrebovať na vašej svadbe, je nasledovné:

(Počet hostí) x (Priemerný počet pohárov na hosťa) ÷ Počet pohárov na fľašu

Aby sme tomu lepšie porozumeli, pozrime sa rýchlo na niektoré bežné čísla:

  • Priemerný počet pohárov na hosťa: Väčšina dospelých vypije počas svadby približne 2-3 poháre vína. Toto číslo môžete upraviť na základe preferencií vašich hostí pri pití a charakteru vašej udalosti.
  • Počet pohárov na fľašu: Štandardná fľaša na víno (750 ml) obsahuje približne päť pohárov vína s objemom 5 uncí.

Pomocou tohto šikovného vzorca ľahko odhadnete počet fliaš, ktoré budete potrebovať na uhasenie smädu vašich hostí.

Fľaše na víno Fľaše na víno

Príklad scenára:

Na svadbu so 100 hosťami, za predpokladu 3 pohárov na hosťa:

(100 hostí) x (3 poháre) = 300 pohárov
(300 pohárov) ÷ (5 pohárov na fľašu) = 60 fliaš

Tu by ste potrebovali približne 60 fliaš vína, aby sa slávnosti udržali počas noci.

Faktory, ktoré ovplyvňujú počet fliaš vína

Teraz by vás mohlo zaujímať, ako upraviť túto rovnicu, aby zodpovedala charakteristikám vašej konkrétnej udalosti. Ak chcete zabezpečiť presnosť, zvážte nasledujúce faktory:

  1. Dĺžka udalosti: Ak bude vaša udalosť trvať niekoľko hodín, hostia pravdepodobne skonzumujú viac vína ako na kratších podujatiach.
  2. Len otvorený bar alebo víno: Ak poskytujete otvorený bar s ďalšími nápojmi, hostia môžu konzumovať menej pohárov vína.
  3. Zmes červeného, bieleho a ružového: Ponuka rozmanitých možností vína je kľúčová. Naplánujte si vyváženie červenej, bielej a ružovej farby, aby ste uspokojili rôzne preferencie.

Percentuálne rozdelenie: Červené alebo biele víno, kto vedie?

Jednou z najčastejších otázok je, koľko červeného a bieleho vína by ste mali mať po ruke. Aj keď sa odpoveď môže líšiť v závislosti od vašej ponuky a témy, tu je všeobecné usmernenie:

  • Červené víno: 40-50%
  • Biele víno: 40-50%
  • Ružové a šumivé: 10-20%

Povedzme napríklad, že ste odhadli potrebu vína na 60 fliaš. Pomocou percentuálneho rozdelenia uvedeného vyššie možno vaše fľaše rozdeliť takto:

- 30 fliaš červeného
- 30 fliaš bieleho
- 10 fliaš Rosé

Majte na pamäti, že tieto čísla možno upraviť na základe vášho zoznamu hostí, individuálnych preferencií a ročných období.

Červené alebo biele víno Červené alebo biele víno

Dôležitosť ochutnávky vína

Zorganizovanie ochutnávky vín pred výberom finálnych vín na vašu svadbu môže výrazne prispieť k tomu, aby ste si vy a vaši hostia vychutnali perfektné chute spojené s menu vášho špeciálneho dňa. Neváhajte do tohto procesu zapojiť aj svojich predajcov cateringu a vína, pretože môžu ponúknuť cenné poznatky, vďaka ktorým bude vaša akcia nezabudnuteľná.

  • Použite rovnicu vína na získanie odhadu, koľko fliaš budete potrebovať.
  • Upravte počet fliaš podľa dĺžky recepcie, dostupnosti otvoreného baru a menu.
  • Zohľadnite preferencie červeného, bieleho a ružového vína, aby ste zabezpečili vyvážený výber vína.

Nakoniec, plánovanie vašich potrieb svadobného vína nemusí byť bolesť hlavy. Náš komplexný sprievodca a vzorec vám môžu pomôcť s istotou určiť požadovaný počet fliaš. Takže choďte do toho a zdvihnite pohár na prípitok perfektnej svadobnej oslavy!