Sklenené skúmavky s korkom sú bežným nástrojom používaným v rôznych prostrediach vrátane laboratórií, škôl a dokonca aj niektorých domácností. Tieto malé, valcovité skúmavky sú vyrobené zo skla a utesnené korkovou zátkou, vďaka čomu sú ideálne na uchovávanie a skladovanie tekutín a malých vzoriek.

Jedným z najbežnejších použití sklenených skúmaviek s korkom sú vedecké experimenty. V laboratórnom prostredí možno tieto skúmavky použiť na uchovávanie a miešanie malých množstiev chemikálií, činidiel alebo vzoriek na testovanie. Často sa používajú v spojení s iným laboratórnym vybavením, ako sú pipety, odmerné valce a kadičky, na presné meranie a manipuláciu s látkami.

Ďalšie bežné použitie sklenených skúmaviek s korkom je vo vzdelávacích prostrediach. Tieto skúmavky sa často používajú v chemických laboratóriách na stredných a vysokých školách, aby pomohli študentom získať praktické skúsenosti so základnými laboratórnymi technikami. Môžu byť použité na vykonávanie jednoduchých experimentov, ako je miešanie rôznych chemikálií na pozorovanie výsledných reakcií alebo na uchovávanie vzoriek na pozorovanie pod mikroskopom.

Sklenené skúmavky s korkom sú okrem použitia v laboratóriách a školách obľúbené aj pri niektorých domácich vedeckých pokusoch. Môžu sa použiť na zadržiavanie a miešanie malých množstiev chemikálií pre domácnosť, ako je sóda bikarbóna a ocot, na vytváranie šumivých reakcií. Môžu byť tiež použité na uchovávanie malých vzoriek rastlín alebo hmyzu na pozorovanie.

Celkovo sú sklenené skúmavky s korkom všestranným a nevyhnutným nástrojom v rôznych prostrediach. Sú široko používané vo vedeckých experimentoch a vzdelávacích prostrediach a môžu byť dokonca užitočné v niektorých domácich vedeckých projektoch.