Pred príchodom chladného počasia počas zimných mesiacov je vhodné zabezpečiť pre seba a svojich blízkych tepelnú pohodu, zlepšiť zadržiavanie tepla v okolitom prostredí a spríjemniť pobyt v ňom. Naopak, v lete sa snažíme udržiavať nižšiu teplotu v našich autách a domácnostiach. V tomto článku popíšeme, ako najvhodnejšie tepelne izolovať rôzne prostredia.

Tepelná izolácia automobilov

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sme mali zlepšiť tepelnú izoláciu v našom aute. Najdôležitejším je potreba udržiavať teplotu, keď auto pravidelne používame – jazda, nastupovanie, vystupovanie. Samozrejme, treba si uvedomiť, že auto nevieme izolovať na 100%, no vieme výrazne predĺžiť teplo a chlad v jeho vnútri. V prípade automobilov sa tepelná izolácia až tak nelíši od akustickej izolácie (veľmi často majú tepelnoizolačné materiály aj vlastnosti tlmiace zvuk), preto vo všeobecnosti odporúčame postupovať rovnako ako pri odhlučnení auta, t.j. prekryjeme prvky karosérie s butylovou podložkou a následne použiť samolepiacu penovú gumu M09S, ktorá má veľmi dobré tepelné vlastnosti. Pri zatepľovaní je dôležité, aby bolo vykonané dôkladne – musíme minimalizovať tepelné mosty, teda miesta, kde by mohlo unikať teplo. Na takéto miesta v aute sa výborne hodí gumová páska a používame ju aj na spojenie penovej gumy. Pre vytvorenie maximálnej tepelnej izolácie odporúčame použiť hliníkové peny.

Tepelná izolácia automobilov Tepelná izolácia automobilov
Tepelná izolácia automobilov

Tepelná izolácia dodávkových vozidiel

Ak chcete zatepliť kabínu dodávkového vozidla, postupujte rovnako ako v prípade osobných áut. Vďaka tomu sa výrazne zvýši tepelný a akustický komfort.

Iná situácia je pri dodávkovej/batožinovej časti – v tomto prípade môže ísť o rôzne účely tepelnej izolácie. Takéto auto môže prepravovať potravinové produkty, ktoré sa nedajú prepravovať pri extrémnych teplotách alebo napríklad môže prepravovať hospodárske zvieratá, ktoré je tiež potrebné udržiavať pri určitej teplote. Tu odporúčame použiť butylovú podložku  a  hrubšiu gumovú penu alebo gumovú penu potiahnutú hliníkom. Dodatočná vrstva pravého hliníka odráža veľkú časť tepelného žiarenia vo vnútri vozidla, čo zlepší tepelnú izoláciu. Samozrejme, pre minimalizáciu tepelných mostov používame gumenú pásku alebo hliníkovú pásku, podľa použitého produktu .

Rovnako ako v prípade automobilov môžete zabrániť vniknutiu chladného vzduchu vyplnením tesnenia gumovou páskou. Ak máme dostatok miesta, môžeme vložiť dodatočné tesnenie U5s alebo U10s  s polootvorenými bunkami.

Tepelná izolácia dodávkových vozidiel Tepelná izolácia dodávkových vozidiel
Tepelná izolácia dodávkových vozidiel

Tepelná izolácia strojov

Otázka izolácie je komplikovaná, keďže rôzne stroje majú rozličný dizajn a problémy môžu spôsobovať rôzne faktory. Preto môžete použiť postup, ktorý je vhodný vo väčšine prípadov. Stroj obalíme butylhliníkom, materiálom s vysokou hustotou a pomalým vedením tepla. Následne ho pokryjeme gumovou penou, čím dosiahneme izoláciu kabíny. Väčší problém nastáva, ak sa v stroji nachádza konštrukcia, kde je obsluha umiestnená blízko motora. V takom prípade, ak je teplota pre obsluhu príliš vysoká, je nevyhnutné pridať ďalšiu vrstvu izolácie, aby sa tento efekt minimalizoval. Ideálne je použiť iný materiál, než bol pôvodne aplikovaný. Môžete napríklad zvoliť penovú gumu s vrstvou čistého hliníka. Tento materiál by sa mal aplikovať zvnútra kabíny. Na strane motora je vhodné použiť špeciálne tepelné štíty, odolné až do teploty 500 stupňov Celzia.

Tepelná izolácia strojov Tepelná izolácia strojov
Tepelná izolácia strojov

Tepelná izolácia stien miestnosti

Vnútorná izolácia stien v bytoch sa najčastejšie vykonáva pri odhlučnení miestnosti a vyžaduje konštrukciu rámu pre sadrokartónové dosky. Do takéhoto rámu umiestnime pevnú gumu vysokej hustoty s dobrými akustickými a tepelnými vlastnosťami, ďalšou vrstvou je vzduchová dutina (ktorá je zároveň výborným izolantom) a dovnútra môžeme umiestniť penovú gumu. Vďaka svojej štruktúre uzavretých buniek je perfektným izolantom. Sadrokartón pripevníme na rám a následne pristúpime k dokončovacím prácam.

Tepelná izolácia stien miestnosti Tepelná izolácia stien miestnosti
Tepelná izolácia stien miestnosti

Tepelná izolácia podláh

Tepelnú izoláciu podlahy viete zabezpečiť dvomi spôsobmi. Jednoduchším riešením je použiť polyuretánovú penu pod panely alebo koberec. Tento produkt bol vytvorený špeciálne pre tento účel a má vynikajúcu tepelnú izoláciu, eliminuje vŕzganie panelov a ovplyvňuje šírenie kročajových zvukov.

    Druhým spôsobom je položenie pevnej gumy  a  9 mm gumovej peny pod poter vo fáze výstavby/projektovania domu. Takáto tepelná izolácia zabráni úniku teploty a navyše bude čiastočne odrážať teplo z podlahového kúrenia smerom nahor .

Tepelná izolácia podláh Tepelná izolácia podláh
Tepelná izolácia podláh

Tepelná izolácia okien

Okno, teda dve tabule skla s vzácnym plynom medzi nimi, je jedným z najúčinnejších známych izolantov, no aj okná majú slabé miesto - vlastné rámy. V priebehu rokov sa prestanú nastavovať a tesnenia sa zhoršia a už neposkytujú takú dobrú tepelnú ochranu. Tu prichádzajú vhod vysoko stlačiteľné tesnenia U5s alebo U10s  s polootvorenými bunkami. Stačí očistiť rám okna a toto tesnenie aplikovať vedľa tesnenia v okne. Podobným spôsobom môžeme použiť tesnenia Us na zlepšenie izolácie vnútorných a vonkajších dverí. V tomto prípade môžeme použiť aj butylovú podložku a gumovú penu.

Tepelná izolácia okien Tepelná izolácia okien
Tepelná izolácia okien

Tepelná izolácia podkrovia

Nevyužité podkrovie je možné aj zatepliť. Takéto miestnosti často využívame ako sklad na rôzne veci. Najčastejšie tam nemusíme udržiavať izbovú teplotu, no vždy sa oplatí spevniť izoláciu, aby menej tepla uniklo mimo budovy. Na tento účel poslúži buď gumová pena bez lepidla , alebo chemicky zosieťovaný polyetylén. Oba je možné namontovať pomocou montážneho lepidla alebo mechanicky.

Tepelná izolácia kotlov

 V domácnostiach je množstvo zariadení, ktoré vieme tepelne izolovať pre udržanie tepla alebo pre zvýšenie účinnosti zariadenia a tým aj menšej spotreby elektriny, plynu či kúrenia.

    Prvým produktom pre takúto aplikáciu môže byť pena s hliníkom, ktorú možno použiť ako clonu chladiča. Metóda je stará, ale materiály sú teraz efektívnejšie ako predtým. Túto penu stačí nalepiť za radiátor, aby odrážala časť tepelného žiarenia a presmerovala ju do miestnosti. 

    Pre domáce použitie môžete tiež izolovať kotly a iné nádrže. Vďaka tomu uniká menej tepla. Ak je nádrž kovová, jednoducho na ňu naviňte butylovú podložku a potom ju zakryte hliníkovou gumovou penou.

Tepelná izolácia garáží a kontajnerov

Na súkromné ​​a firemné účely často využívame plechové garáže alebo prepravné kontajnery. Stáva sa, že si tam kutilovia nechávajú svoje veci a vykonávajú rôzne druhy prác. Ešte častejšie sa tam držia autá alebo vedú domáce dielne. Tepelná pohoda je veľmi dôležitá ako pre nás, tak aj pre naše veci a vozidlá. Takéto miestnosti sú vyrobené z holého plechu, čo robí tepelnú izoláciu ich slabou stránkou. Na zlepšenie komfortu pobytu sa používa penová guma  alebo PE pena. Vozidlo vystavené vysokej vlhkosti bude korodovať oveľa rýchlejšie a vyššie uvedené postupy pomáhajú chrániť ho.