Hluk do auta preniká rôznymi spôsobmi. Cez dvere auta je to predovšetkým hlukom z vozovky a vetrom. Odhlučnenie dverí auta je jedným zo základných prvkov odhlučnenia interiéru auta.

Ako na to?

Existuje mnoho izolačných materiálov, ktoré umožňujú izolovať dvere od hluku. Základom pre profesionálne odhlučnenie auta je butylová rohož. Na jeden pár dverí je zvyčajne potrebné použiť 2 metre štvorcové butylovej rohože. Jej úlohou je spevniť konštrukciu, zvýšiť hustotu a zabrániť prenikaniu nízkofrekvenčných zvukov do kabíny auta. Druhým materiálom je gumová pena a pamäťová pena s otvorenými bunkami. Táto kombinácia materiálov je najvhodnejšia na odhlučnenie dverí auta, zníženie hluku v kabíne auta a spríjemnenie jazdy. Okrem zvukovoizolačných materiálov je potrebné pri aplikácii použiť aj prítlačný valec na butylovú rohož, ostrý čalúnnický nôž a odmasťovač povrchov.

Odhlučnenie dverí a kvalita audiosystému

Za zmienku stojí aj fakt, že pruiodhlučnení auta získame nielen zníženie hlasitosti zvukov auta, ale aj citeľé zlepšenie zvuku audiosystému auta.

Príprava

Odhlučnenie začína dobrou prípravou. Najprv musíme demontovať dvere, aby sme mali dobrý prístup k vnútornému plechu odhlučnených dverí. Po demontáži je potrebné všetko dôkladne vyčistiť a odmastiť, aby sa zabezpečila dobrá priľnavosť lepiacej vrstvy materiálov. Odmastiť musíme aj plastovú stranu dvierok. Odporúčaný spôsob prípravy materiálov je vyrezať šablóny, napríklad z kartónu a narezať zvukotesné materiály podľa vopred pripravenej šablóny. Vďaka tomu sa môže vyhnúť rezaniu počas montáže materiálov.

Montáž butylovej rohože

Profesionálne odhlučnenie auta začína použitím butylovej rohože. Vačšina dvier je vybavená technologickými otvormi. Tieto priestory prelepíme a násladne vyvaľkáme butylovú rohož- pomocou prítlačného valčeka. Potom na celú plochu dvierok použijeme butylovú podložku, utesníme technologické otvory a opäť vyvaľkáme.