Šírenie zvuku a akustika miestnosti je niečo, v čom žijeme, ovplyvňuje nás a väčšinou na to ani nemyslíme.

Aplikácia akustických pien – v dome alebo v byte

V domácich podmienkach sú dekoratívne akustické panely ideálne pre rôzne aplikácie. Hlavné použitie panelov je redukcia ozveny a dozvuku. V malých miestnostiach s malým nožstvom nábytku alebo na chodbách dochádza najčastejšie k odrazom zvuku. Ďalším použitím je dekoračná výzdoba miestností. Akustické panely sa predávajú v rôznych farbách a vzoroch, čo umožňuje vytvárať jedinečnú atmosféru v miestnosti. Inštalácia akustickej peny umožňuje jemne znížiť stratu tepla z miestnosti. Vďaka akustickým panelom si tak zlepšíme zvukovú aj tepelnú izoláciu miestnosti.

Aplikácia akustických pien – použitie v hudbe

Akustické panely sú ideálne pre použitie v skúšobniach, hudobných štúdiach, hlasových a audiometrických komorách, cvičebniach a iných miestach, kde je potrebná akustická úprava. Ich úlohou je vyrovnať zvuk a eliminovať nežiaduce odrazy zvuku.

Iné použitie

Polyuretánová pena sa používa aj ako výplň prepravných debničiek so zariadením, ako napríklad hudobná aparatúra, sochy, figúrky, sklo a iné.

Typy akustických panelov

Poznáme predovšetkým dva typy akustických panelov – hladké a so vzorom. Na výber máme pyramídové, klinové, šesťhranné alebo akustické vlnové peny, ktoré vyzerajú pekne na stene či strope. Peny sa dajú rozdeliť aj podľa hrúbky a farieb.

Akustické panely a ich vlastnosti

Hlavnou vlastnosťou akustických panelov je predovšetkým pohlcovanie zvuku, čo vedie k lepšiemu akustickému zážitku. Okrem iného panely spomaľujú horenie, vďaka čomu zvyšujú bezpečnosť interiéru. Sú úplné bezpečné pre zdravie a majú akustické testy pre každý typ peny. Okrem týchto vlastností sú aj výborným tepelným izolantom.

Montáž akustických panelov

Inštalácia panelov je veľmi jednoduchá. Na stenu stačí naniesť lepidlo a jednoducho priložiť panel. Montáž na strop je rovnaká ako montáž na stenu. Jednoduchšie je to v prípade akustických samolepiacich panelov. Stačí odtrhnúť fóliu chrániacu lepidlo a dobre ju pritlačiť k povrchu.